2 vejce, ½ šálku ovocné šťávy, 10 dkg cukru, 8 dkg piškotových drobtů.
Ovocnou šťávu rozšleháme s cukrem a žloutky, přidáme drobečky a pevný sníh z bílků. Upečený koláč tím potřeme a znovu dopečeme. Na 1 plech počítáme na koláč 35 – 50 dkg mouky a 1 kg ovoce. Na koláč dortové formy 25 dkg mouky a ½ kg ovoce. Koláče pečeme buď na plechu a krájíme pak na čtverce, obdélníky, užší řezy, nebo na pruhy, a ty pak na trojhránky. Nebo je pečeme v kulaté dortové formě, nebo koláčové formě s vlnitým okrajem, a pak koláče krájíme na trojhránky.
Ovoce na koláče i různě kombinujeme a ozdobně skládáme. Na kulaté koláče děláme i do kola různé vrstvy – část ovoce, část tvarohové nebo makové nádivky.
Na koláčích z křehkého těsta, zvláště ty, které přeléváme „sklem“ (agarem, želatinou), kombinujeme vždy ovoce tmavé se světlým, nebo i ovoce několika druhů (meruňky, ananas, višně).
Bublaniny pečeme na plechu s vyšším okrajem, na nízkém pekáči, nebo i v koláčové formě.