Renklody

   Renklody jsou zušlechtěné slívy s kulatými, středně velkými až velkými plody, někdy s mělkou rýžkou po jednom boku plodu. Dužnina je tuhá, a to i při mírném přezrání.
   Mezi nejvyhledávanější ovoce patří zelená renklóda, ušlechtilá slíva. Jde o dvě odrůdy, z nichž raná dává kulovité plody vážící 30 – 40 g, zelenavě žluté, někdy krvavě tečkované na sluneční straně; má tužší, šťavnatou dužninu, výborné harmonické chuti, jemně kořenité. Zraje v polovině srpna. Pecka se dobře odděluje od dužniny, čímž se pozná od méně kvalitních „rynglí“. Ve všech ovocnářských oblastech Evropy je rozšířena druhá odrůda nazývaná na evropském trhu „zlatá renklóda“, u nás pojmenovaná „zelená“ renklóda, má větší plody než raná odrůda, začíná zrát až koncem srpna a na stromě se udrží ještě dalších 14 dní. Za 100 let průmyslového konzervování ovoce se nepodařilo dosud nahradit tuto skvostnou odrůdu jinou renklódou, která by byla lepší.
   Své jméno dostala renklóda po francouzské královně Klaudii, manželce Františka I.
   Modré renklódy (Althanova) zrají ve druhé polovině srpna. Je-li větší úroda, jsou plody malé, při malém osazení plodů je však ovoce větší. Jsou to ušlechtilé stolní renklódy s jemnou zelenavou až zlatožlutou dužinou. Nehodnotí se však na trhu tak vysoko jako renklóda „pravá“.