Ovoce dušené (rozvárky)

    Jsou to zvláštní druhy ovocných pokrmů, oblíbené zejména v letních měsících. Ovoce takto upravené slouží k rychlé spotřebě. Rozvařené ovoce podáváme na kynuté nebo houskové knedlíky, namísto kompotu, na nákypy, pudinky nebo nahusto svařené dáváme i na chléb nebo k pečivu.
    Ovoce nemusí být prvotřídní jakosti, naopak, na rozvářky použijeme ovoce padaného, nebo ovoce drobnějšího, nepravidelného tvaru, ale dobře vyzrálého.
    Ovoce očistíme, zbavíme nejedlých částí, popřípadě vypeckujeme. Rozkrájíme je na menší kousky nebo umeleme na masovém strojku. Pak je postupně v nízké vrstvě na širokém rendlíku odpařujeme, a když začne houstnout, přidáme cukr.
    Na 1 kg ovocné kaše přidáváme podle chuti 50 – 60 dkg cukru. S cukrem už ovoce dlouho nevaříme. Postačí, když kousky odpadávají z vařečky.
    Velmi dobré rozvárky jsou ty, kde část ovoce rozvaříme, popřípadě ještě přepasírujeme a část ovoce ponecháváme vcelku, v kouscích.
Rozvárky připravujeme hlavně ze švestek, mirabelek, blum, někdy i ve spojený s hruškami a jablky.
    Tyto rozvárky nejsou konzervou, nedají se dlouho uchovat – pro delší uchování bychom je museli svařovat nahusto a pro konzervaci přidat trochu alkoholu nebo kyselinu benzoovou (Petol).

Rozvárky ze švestek, blum nebo mirabelek