Avokádo

   Avokádo je jedním z nejzajímavějších druhů tropického ovoce, s jehož zavedením se počítá i na našem trhu. Jsou to velké hruškovité peckovice 10 – 20 m vysokého stromu, domácího v tropických oblastech Ameriky, ale pěstovaného také v Guineji a jinde. V obchodě se rozeznává mexický, guatemalský a západoindický typ avokáda. Plod má temně zelenou nebo hnědočervenou slupku, velmi jemnou bělavou dužninu a uvnitř více než 23 % váhy plodu zaujímá tvrdá pecka.
   Plod se rozřízne k pecce, která se vyjme, a dužnina se pojídá lžičkou.
   Zvláštností tohoto ovoce je, že se dá jíst buď s mlékem, cukrem, citronem, dá se z něj připravovat zvláštní salátová majonéza (dressing), mexický salát Guacomolé, ale častěji se objevuje na stole s rajčaty, cibulí, pepřem, solí a hořčicí. Patří mezi nejhodnotnější ovoce s mimořádně vysokou kalorickou hodnotou.