Ovocné dezerty
Nepodáváme-li v jídelníčku čerstvé ovoce, jistě je zařazujeme jako kompot, ovocný salát, nebo jako ovocný zákusek – dezert. K ovocným dezertům počítáme všechna sladká jídla, kde je ovoce základní surovinou pokrmu, nebo kde je přidáváno ve formě zálivky, nádivky, náplně nebo ozdoby. Jsou to většinou pokrmy, které se dají připravit rychle, bez dlouhé přípravy či pečení a svou výživnou a osvěžující hodnotou předčí jiné sladké moučníky.
Počítáme sem všechny ovocné krémy a pěny, ovocné pudinky připravené ze škrobových mouček, ovoce zdobené šlehanou smetanou, zalévané krémem, ovoce smažené nebo polévané čokoládou, ale i ovoce prokládané piškoty, podávané s krémy nebo zmrzlinou, mléčné kaše podávané s ovocem apod.
Tyto oblíbené sladké zákusky předkládáme i při slavnostních příležitostech. Hodí se dobře i po několika vydatnějších chodech. Mohou je upravit i méně zručné kuchařky a dají se připravit předem, protože se době uchovají v chladničce. Ovocné dezerty podáváme ve skleněných mísách nebo lépe rovnou v porcích na miskách a v pohárech. Před podáním je dobře vychladíme.
I když v naší kuchyni známe mnoho takových dobrot z ovoce, přeci nejsou běžným zákuskem v rodinách ani ve veřejném stravování. Zde převládají ještě těžké přeslazené a tukové dorty a zákusky. Více vhodných příkladů dobrých dezertů najdeme v cizích kuchyních. Bylo proto třeba nahlédnout do předpisů nejrůznějších kuchyní a vybrat taková ovocná jídla, která by se dobře dala uplatnit i u nás. Přinesou vítanou změnu do našeho jídelníčku, a to nejen v letních měsících, kdy je dostatek čerstvého ovoce, ale i v zimě, kdy můžeme čerstvé ovoce dobře nahradit ovocem správně konzervovaným.
Krém ovocný smetanový (chlazený)
Krém banánový s praženými oříšky
Krém vanilkový s malinami a piškoty
Krém citronový, třený s piškoty
Pěna jablečná (z pečených jablek)
Ovocný pohár s čokoládovou omáčkou
Kaše banánová s praženými ovesnými vločkami
Ovoce s vločkami (švýcarské Müsli)