Nákyp dvoubarevný s ovocnou omáčkou

    3 vejce, 8 dkg cukru, 6 dkg másla, 8 dkg mletých ořechů, 5 dkg strouhané čokolády, 2 dkg piškotových drobečků, 2 lžičky rumu, trochu mléka, 2 dkg strouhanky na formu, ½ kg ovoce (višně, jahody, rybíz, brusinky) a cukr na omáčku.

    V míse utřeme do pěny tuk se žloutky a cukrem. Přidáme v mléce navlhčené piškotové drobty, rum, strouhané ořechy. Těsto rozdělíme na dva díly. Do jednoho přidáme strouhanou čokoládu a podle potřeby trochu mléka.     Nákypovou formu vymažeme a vysypeme, naplníme polovinou těsta bílého, pak přidáme těsto tmavé a nákyp zvolna pečeme ¾ hodiny v troubě. Hotový podáváme s ovocnou omáčkou.  Nejlépe se hodí vypeckované, s cukrem rozvařené višně, jahody nebo rybíz. Ale i s brusinkovým kompotem je nákyp chutný.