Závin válený

    30 dkg hladké mouky, 4 dkg tuku, 2 vejce, 1 žloutek, zrnko soli, asi ¼ l vlahé vody, 1 kg jablek nebo jiného ovoce (višně, švestky, ořechy, rozinky), 10 dkg strouhanky osmažené na 8 dkg tuku, 10 dkg cukru se skořicí nebo vanilkou, 5 dkg loupaných sekaných mandlí nebo ořechů, 5 dkg rozinek.

    Na vále prosijeme mouku s cukrem, zaděláme vejci a tekutinou a zpracujeme na jemné nudlové těsto. To rozdělíme na 6 dílů a z každého dílu válíme tenkou placku, kterou pokryjeme nakrouhanými jablky, posypeme osmaženou žemličkou, cukrem, rozinkami a ořechy. Stočíme menší záviny, které naskládáme na dobře vymaštěný pekáček nebo do ohnivzdorné zapékací misky. Pomastíme je i mezi sebou, podlijeme 4 lžícemi mléka a pečeme do růžova.